Rechter geeft huurders gelijk in zaak Change=

Ruim 250 huurders van studio’s van verhuurbedrijf Change= moeten de kosten terugkrijgen die ze hebben betaald voor gemeenschappelijke voorzieningen in hun wooncomplex. Volgens de rechter heeft de verhuurder dat geld ten onrechte geïncasseerd.
De twee gebouwen van Change= in Amsterdam-West en -Zuidoost tellen zo’n 1.100 studio’s van ongeveer 30 vierkante meter. Naast het huurcontract voor de woning zelf, moeten huurders ook een apart contract tekenen voor gemeenschappelijke voorzieningen als een huismeester, internet en een ‘interieurpakket’ voor de studio. Dat kost per maand zo’n €75 tot €120, bovenop de maandelijkse huur en normale servicekosten van €600 tot €700 euro.
De huurders waren naar de rechter gestapt omdat ze het niet eens waren met de overeenkomst voor de gezamenlijke voorzieningen. Change betoogde dat de overeenkomst onderdeel is van het woonconcept, dat bestaat uit “een gemeenschap waarin werken, wonen, leren, leven, zorg en veiligheid” hand in hand gaan.
Niet redelijk voordeel
De kantonrechter gaat hier niet in mee en stelt de huurders in het gelijk. Hij is het met hen eens dat de kosten die deel uitmaken van de community-overeenkomst niet apart in rekening mogen worden gebracht. Door potentiële huurders de overeenkomst verplicht te laten ondertekenen, ontstaat er ten eerste een voor de verhuurder niet redelijk voordeel. De wet verbiedt dit, ter bescherming van huurders. Bovendien dienen de geleverde zaken en diensten in de community overeenkomst onderdeel te zijn van de in rekening gebrachte reguliere huur en servicekosten. In enkele gevallen – zoals voor internet – betaalden de huurders zelfs dubbelop, zowel via de servicekosten als via de community overeenkomst.
De rechter zegt dat hij Change= niet van kwade opzet wil beschuldigen, maar verklaart de community-overeenkomst wel nietig. Change= moet alle kosten terugbetalen.
Lees ook: Funda opnieuw voor de rechter.
Vorig jaar besteedde Vastgoed Actueel magazine aandacht aan deze zaak. Ook de Woonbond publiceerde er een persbericht over. Stichting Woon! begeleidde de huurders van Change= bij de zaak. De huurders klaagden dat Change= de diensten waarvoor betaald moest worden, niet of niet naar behoren levert.
 
 

Juridische zaken en regelgeving, Nieuws, Verhuur