Record hypotheekaanvragen waarschijnlijk van korte duur

Het wekelijkse aantal hypotheekaanvragen bereikt een recordhoogte sinds dat de corona-maatregelen van kracht zijn. Daarmee zijn de 18.000 aanvragen de hoogste stand sinds de start van de meting van HDN in 2011. Belangrijkste oorzaak is de hypotheekrenteverhoging. Desalniettemin verwacht de Hypotheekshop dat het recordaantal aanvragen waarschijnlijk van korte duur is.
Verpulvering record
Het gros van de hypotheekaanvragers sluit de hypotheek over. Ze zetten de rente vast voor een lange periode tussen de 20 en 30 jaar. Daarmee stijgt het aantal oversluiters met 35 procent ten opzichte van de week daarvoor. Bovendien sluiten relatief veel starters een hypotheek af, omdat ze gedurende de corona-maatregelen minder concurrentie hebben van andere soorten huizenkopers. Het aantal hypotheekaanvragen in maart heeft al het vorige record in november 2019 verpulverd. Waarschijnlijk stopt de teller op deze laatste dag van deze maand ongeveer op 60.000 aanvragen.

Tij keert
Desalniettemin verwachten makelaars dat het tij kerende is. Zij zagen het aantal woningbezichtigingen de afgelopen twee weken afnemen. Tegelijkterijd is de rente op de kapitaalmarkt vorige week gedaald; de hypotheekrente volgt meestal deze koers. Zodoende hebben de eerste hypotheekverstrekkers hun rente al weer naar beneden bijgesteld.

corona, coronavirus, daling hypotheekrente, Geen categorie, hypotheekaanvragen, Uitgelicht