Recordaantal transacties in eerste maand na afschaffen overdrachtsbelasting

In de eerste maand na het afschaffen van de overdrachtsbelasting voor starters zijn ruim 24.500 huizen verkocht: 40 procent meer dan vorig jaar in januari. Dat is een recordaantal transacties voor januari, blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.
De belastingmaatregel geldt nu voor alle koophuizen, maar vanaf april alleen nog voor woningen met een verkoopprijs onder de 400.000 euro. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster onderzochten niet waarom de huizenverkopen stegen, maar ze wijzen wel op het verdwijnen van de belasting. Het lijkt erop dat veel starters de overdracht van hun huis hebben uitgesteld tot na de jaarwisseling. Zo konden ze profiteren van het verdwijnen van de taks van 2% over de verkoopprijs. Op een woning van 300.000 euro scheelt dat 6.000 euro aan spaargeld.
Artikel gaat verder onder de grafiek

Ruim 40% meer woningen verkocht
Het Kadaster registreerde in januari ruim 40% meer verkochte woningen dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat is de grootste procentuele stijging sinds januari 2015.
Eerder deze maand bleek dat het aandeel hypotheekaanvragen van starters op de woningmarkt in januari niet was gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat was volgens het netwerk van Hypotheken Data Netwerk (HDN) met 27% vrijwel gelijk aan januari 2020.
Huizenprijzen 9,3% in prijs gestegen
Ook de huizenprijzen zijn in de eerste maand van 2021 flink gestegen. Bestaande koopwoningen werden 9,3% duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging in ruim twee jaar. De prijsstijging zwakte in 2019 wat af, maar trok in 2020 weer aan en die prijsstijging zet dit jaar dus gestaag door.
Effect afschaffen overdrachtsbelasting blijft nog uit, wel meer startersleningen verstrekt

CBS, Kadaster, Nieuws, overdrachtsbelasting, Woningmarkt en economie, Woningmarktcijfers