‘SKG Award’ voor woonprojecten in Amsterdam en Den Haag

Rhapsody in Amsterdam en Proeftuin Erasmusveld in Den Haag zijn beide winnaar van de SKG Award 2021. De SKG Award is de Nederlandse prijs voor een bijzonder initiatief in duurzame gebiedsontwikkeling. Op 31 maart werd deze uitgereikt tijdens een online-versie van het jaarcongres van de Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling.

De vakjury prijst met haar keuze twee totaal verschillende duurzame gebiedsontwikkelingen. Voor Rhapsody geldt dat dit verdichtingsproject in Amsterdam-west volgens de jury ‘getuigt van een moedige aanpak’. Niet alleen is het gelukt om omgevingskwaliteit toe te voegen pal naast de ringweg A10, ten tijde van de ontwikkeling van Rhapsody stond de locatie, de Kolenkitbuurt bekend als ‘slechtste wijk van Nederland’. “Om vanuit de crisisperiode op deze plek met zo’n integraal sociaal plan te durven ontwikkelen, inclusief private financiering, is volgens de jury een voorbeeld van inventief ondernemerslef.”
Woningen in Rhapsody in Amsterdam. Foto Tangram ArchitectenMet de opzet van Rhapsody wordt geluidshinder tot het minimum beperkt. Mede door het slim georiënteerde ontwerp, geluidluwe geveldelen en het gebruik van geluidsabsorberende materialen blijft het geluid volledig binnen de norm.
Bovendien prijst de jury, onder leiding van hoogleraar gebiedsontwikkeling Co Verdaas Rhapsody voor “een, vooral voor die tijd, bijzondere mix van duurzaamheid, sociale inclusie en relevantie voor verdichtingsopgaven in andere steden.” In Rhapsody zijn 239 huurwoningen gerealiseerd. Het project werd in 2019 opgeleverd naar ontwerp van Tangram Architekten

Nieuwe standaard
Proeftuin Erasmusveld in Den Haag is in tegenstelling tot Rhapsody nog niet helemaal gerealiseerd. De jury prijst dit project van gebiedsontwikkelaar BPD dat momenteel vorm krijgt aan de rand van Den Haag omdat “alle vinkjes van duurzaamheid ook daadwerkelijk worden aangetikt.”
Het gebied met volkstuintjes en sportvelden – ingeklemd tussen wederopbouwwijk Den Haag Zuidwest en Vinexwijk Wateringseveld – verandert nu in een duurzaam woongebied met zo’n 370 nieuwe woningen. Dat wordt een mix van koopwoningen, sociale huurwoningen en huurwoningen voor BPD Woningfonds.
Proeftuin Erasmusveld, Den Haag. Foto Bouwfonds GebiedsontwikkelingIn het gehele gebied krijgt gezond en langzaam verkeer voorrang boven de auto. Parkeren kan aan de rand, het binnengebied is autoluw. Voor bewoners staan elektrische deelauto’s en deelfietsen klaar.
De jury ziet hier een aanzet tot een nieuwe standaard op het gebied van duurzame gebiedsontwikkeling. De aanpak is volgens hen ook in andere gebieden toepasbaar. De jury waardeert onder meer “de insteek om voor de klimaatvraagstukken de lat hoog te leggen, in de woning, in het gebied, en in de wijk, en zo ook de lange termijn te borgen.”

Publieksprijs
De 21 inzendingen voor de SKG Award konden ook meedingen naar de stem van het publiek, via Gebiedsontwikkeling.nu. De publieksprijs is overtuigend gewonnen door Harderwijk Waterfront, een project van gebiedsontwikkelaar Synchroon.
Met 1.200 van de 3.200 uitgebrachte stemmen kon Harderwijk Waterfront op ruim twee keer zoveel steun rekenen als nummer 2, de Nieuwe Driemanspolder Zuid-Holland. Proeftuin Erasmusveld eindigde in deze competitie op de derde plaats.

Stimuleren gebiedsontwikkeling
Het is de tweede keer dat de Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling (SKG) de SKG Award en de publieksprijs uitreikt. Hiermee willen SKG en de Leerstoel Gebiedsontwikkeling van de TU Delft de kwaliteit van gebiedsontwikkeling in Nederland waarderen en stimuleren. De winnaars mogen een bedrag besteden aan een nieuw duurzaam initiatief.
De vakjury bestond dit jaar uit Co Verdaas (TU Delft – voorzitter), Matthijs Bouw (One Architecture), Gerhard van den Top (Waterschap AGV) en Nicole Maarsen (Achmea Vastgoed).

Amsterdam, Bouwfonds Gebiedsontwikkeling, BPD, Den Haag, Nieuwbouw en projectontwikkeling, Nieuws, Rhapsody, SKG Awards, Stichting Kennis Gebiedsontwikkeling