Sterke toename oversluiters, verbouwhypotheken; verdere daling hypotheekrente verwacht

Het aantal oversluiters en hypotheekaanvragen voor verbetering of verduurzaming van de eigen woning is dit jaar sterk gestegen. Hypotheekverstrekkers verwachten dat de daling van de rente volgend jaar doorzet.

Het aantal hypotheekaanvragen voor de verbetering of verduurzaming van een eigen woning is dit jaar met 48% gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat concludeert De Hypotheker woensdag op basis van eigen cijfers. Hoewel vanwege een daling van het aantal hypotheekaanvragen werd verwacht, was juist het tegendeel het geval. Na de uitbraak van de crisis steeg het aantal hypotheekaanvragen zeer sterk. Zo nam het aantal aanvragen in het tweede kwartaal met bijna de helft toe in vergelijking met dezelfde periode een jaar geleden.
Aantal oversluiters stijgt explosief
Bijna een kwart van de hypotheekaanvragen in 2020 was volgens De Hypotheker afkomstig van oversluiters. Het aantal mensen dat ervoor koos hun hypotheek over te sluiten steeg explosief, met 64%. Hierdoor konden zij nog profiteren van een historisch lage rente. Ook het aantal hypotheekaanvragen voor de verbetering van de woning steeg sterk: met 48 procent in vergelijking met 2019, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Door de sterk stijgende huizenprijzen en de krapte op de huizenmarkt besluiten veel huizenbezitters niet te verhuizen, maar te investeren in de eigen woning. Doordat veel Nederlanders door corona thuiswerken, kiezen zij ook vaker voor een aanpassing van hun huis, bijvoorbeeld een extra (werk)kamer of uitbouw.
De Hypotheekshop blikt terug en vooruit
Vooral in de maanden van de eerste lockdown in het voorjaar hielden mensen rekening met een flinke stijging van de hypotheekrente. Maar deze bleef uit, constateert De Hypotheekshop in zijn terugblik en vooruitblik op 2021.
Waar in de beginperiode van de kredietcrisis (2008) en de eurocrisis (2011) de rente in drie tot vier maanden een procent of meer steeg, bleef de teller dit voorjaar steken op gemiddeld twee tienden. De lange renteperioden zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) werden daarbij wat meer verhoogd dan de kortere perioden mét garantie.
Bron: De HypotheekshopNa de wat rustigere novembermaand daalde de hypotheekrente in december tot nog toe al weer wat sneller. Die daling zal zich naar verwachting volgend jaar voortzetten. Veel geldverstrekkers willen volgend jaar groeien. De markt lijkt echter na dit recordjaar niet groter te worden, door het afnemend aantal verkopen vanwege het tekort op de woningmarkt. Zodoende dreigt volgend jaar een hevige concurrentieslag te ontstaan tussen geldverstrekkers. In de regel vindt die plaats op het rentevlak. De verlenging van het steunprogramma door de ECB eerder deze maand tot maart 2022 en de spoedige komst van coronavaccinaties zullen een gunstige invloed hebben op de risico’s voor geldverstrekkers, verwacht de Hypotheekshop.

coronavirus, daling hypotheekrente, De Hypotheekshop, De Hypotheker, Hypotheken en financiering, Uitgelicht, Woningmarkt en economie, Woningmarktcijfers