Stijgende woningprijzen veroorzaken hausse op hypotheekmarkt

Bestaande koopwoningen waren in juni 7,6% duurder dan in juni 2019. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS en Het Kadaster naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland. De stijgende woningprijzen veroorzaken deels een hausse op de hypotheekmarkt.

Stijgende trend prijzen koopwoningen
Na een piek in augustus 2008 daalden de prijzen van koopwoningen naar een dieptepunt in juni 2013. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. In mei 2018 was de prijsindex van bestaande koopwoningen voor het eerst hoger dan het recordniveau in augustus 2008. In juni 2020 bereikte de index het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 lagen de prijzen in juni 2020 maar liefst 48,3% hoger.
Lees verder onder de afbeelding

De prijsstijging in juni is afgevlakt ten opzichte van mei ( bron Het Kadaster)
Groei aantal hypotheken

Ondanks de coronacrisis draaide ook de hypotheekmarkt afgelopen juni op volle toeren, zo blijkt uit het kwartaaloverzicht van Het Kadaster. Vorige maand werden bijna 39.000 nieuwe hypotheken ingeschreven. Daarmee is het aantal met 43% gestegen in dezelfde periode van vorig jaar. In totaal sloten 210.000 mensen afgelopen half jaar een hypotheek af. Dat is bijna een kwart meer dan in de eerste zes maanden van 2019.
Lees verder onder de afbeelding

Forse stijging aantal hypotheken in tweede kwartaal (bron Het Kadaster)
Productiewaarde hypotheken
De in juni afgesloten leningen vertegenwoordigden een waarde van 12,8 miljard. Dat was fors meer dan de 8,8 miljard over dezelfde periide vorig jaar. De totale hypothecaire productiewaarde kwam daarmee het afgelopen half jaar uit op circa 70 miljard euro. Dat bleek maar liefst een derde meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
Meer lenen
Net als in het eerste kwartaal van dit jaar lenen kopers weer meer in het tweede kwartaal van 2020. Zo bleek uit actuele cijfers van HDN dat 80% procent van de hypotheekaanvragen registreert. Gemiddeld leenden mensen 4,22 keer het inkomen. Dat was een jaar eerder 4,01. Daarnaast vroegen mensen in het tweede kwartaal van dit jaar 9% meer hypotheken met NHG aan dan over dezelfde periode in 2019. Verder valt op dat oversluiters van hypotheken grotere bedragen leenden en dit een groter deel van het inkomen besloeg dan in het tweede kwartaal van 2019.

Verwachte daling hypotheekaanvragen
De cijfers van het Het Kadaster en HDN lopen achter op de actuele marktsituatie. DNB meldde eerder dat geldverstrekkers hun acceptatiecriteria in het tweede kwartaal hebben aangescherpt. De verwachting is dat de cijfers over het derde kwartaal een lichte daling laten zien.

HDN, Het Kadaster, huizenprijzen, Hypotheken, Hypotheken en financiering, Nieuws, prijsstijging