Thermometer Koopwoningen: gunstig moment voor doorstromers

Het is voor doorstromers een gunstig moment om een huis te kopen. Voor starters is de situatie een stuk minder gunstig.

De extreme prijsstijging van nieuwbouwwoningen van de afgelopen jaren is in het laatste kwartaal afgevlakt tot nog slechts 6%. Dit schrijft de vereniging van woningbouwspecialisten WoningBouwersNL in de nieuwe Thermometer Koopwoningen voorjaar 2021.
Nieuwe versus bestaande bouw
De gemiddelde verkoopprijs van bestaande woningen stijgt op dit moment harder dan die van nieuwbouwwoningen. Huizenbezitters die besluiten hun woning te verkopen kunnen dit in veel gevallen met een forse overwaarde doen. Waar prijzen voor nieuwbouwwoningen eind 2019 nog met ongeveer 20% stegen, is deze groei op dit moment met slechts 5% een stuk gematigder. Ook de lage rente maakt het een gunstig moment voor doorstromers: begin februari van dit jaar is het scherpste hypotheekrentetarief zelfs 1% voor 15 jaar vast. Deze week werd overigens bekend dat de hypotheekrente niet verder daalt.
Met dank aan de steunmaatregelen van de overheid tegen de coronacrisis zijn de vaste inkomens van woningkopers gemiddeld genomen goed op peil gebleven. De inkomensstijging was in 2020 zelfs de hoogste in jaren. Mensen spaarden door de coronacrisis bovendien meer omdat veel vormen van consumptie lastiger of helemaal niet mogelijk waren. Hierdoor steeg het collectieve spaartegoed met een slordige €20 miljard. Deze combinatie van meer vermogen en hoger inkomen geeft kopers meer financiële ruimte om een woning te kopen, constateert de Thermometer Koopwoningen.

PERSBERICHT Gunstig moment voor doorstromers om nieuwbouwhuis te kopen. WoningBouwersNL: “Cocktail van prijsstijgingen in de bestaande bouw, lage hypotheekrentes en gunstige prijsontwikkeling van nieuwbouwhuizen speelt doorstromer in de kaart” https://t.co/CruFZBYswf
— WoningBouwersNL (@WoningBouwersNL) March 12, 2021

Starters op grote afstand
De combinatie van de huidige (relatief hoge) prijsniveaus en de aangescherpte leennormen zorgen er wel voor dat nieuwbouwwoningen voor de meeste starters onbereikbaar zijn. Een eengezinswoning kost inmiddels gemiddeld €408.000 en een appartement €418.000. Het aantal nieuwbouwwoningen dat beschikbaar is voor starters is bovendien buitengewoon laag; eind 2020 was in totaal nog maar een kwart van het aanbod nieuwbouwwoningen goedkoop (4%) of middelduur (20%). Voor een gezonde en meer evenwichtige markt is het belangrijk dat er in de komende tijd fors meer goedkope en middeldure huurwoningen aan de voorraad worden toegevoegd.
De Thermometer Koopwoningen voorjaar 2021 werd vanmorgen tijdens een online event gelanceerd.
De woningmarkt is een belangrijk thema bij de verkiezingen. In de partijprogramma’s zijn wat dit betreft veel overeenkomsten maar ook verschillen.
 

doorstromers, Nieuwbouw en projectontwikkeling, Nieuws, Thermometer Koopwoningen, WoningbouwersNL