
Update: zaak FundaBelang tegen NVM aangehouden
De procedure bij de Ondernemingskamer die een groep certificaathouders van Funda had aangespannen tegen de NVM, is aangehouden. De certificaathouders willen de interne besluitvorming bij de NVM over de toekomst van Funda een kans geven. De zaak stond voor vandaag (3 juni) gepland.
De groep certificaathouders, verenigd in de Stichting FundaBelang, heeft besloten de zaak aan te houden op basis van gesprekken met de NVM en NVM Holding, de grootaandeelhouder in Funda. Dat heeft de stichting bekend gemaakt in een persbericht.
Eind juli duidelijkheid
“In juni en juli werkt NVM aan het besluitendie kans willen we zegeven. Dat is de reden dat wede procedure bij de Ondernemingskamerhebben aangehouden”, aldus Timo Smit, voorzitter van FundaBelang. “Maar eind juli moet er duidelijkheid zijn.”
De groep certificaathouders verenigd in FundaBelang spande een procedure aan bij de Ondernemingskamer, omdat ze zich ernstig zorgen maakt over de toekomst van de huizensite. Intussen vertegenwoordigt de stichting 600.000 certficaten van Funda.
Externe partner bij Funda
De certificaathouders zijn allemaal (voormalig) makelaars die al vele jaren als certificaathouder een rol op de achtergrond spelen binnen Funda. Als certificaathouders hebben zij een belangin Funda, maar mogen ze niet meebeslissen.
Funda is met 43 miljoen bezoeken per maand nog steeds marktleider in Nederland, maar FundaBelang wil voorkomen dat het platform die positie gaat verliezen. De stichting pleit voor het betrekken van een deskundige, sterke externe partner bij Funda om dit te voorkomen, in combinatie met uitbreiding van het dienstenpakket van het platform.
Vereniging FundaBelang
De verontruste certificaathouders hebben hiertoe de Vereniging FundaBelang opgericht, die inmiddels ruim 570.000 certificaten vertegenwoordigt. Timo Smit is voorzitter van de vereniging die nu naar de Ondernemingskamer is gestapt.
De certificaathouders hebben de afgelopen jaren geprobeerd om in overleg met de NVM en NVM Holding B.V. (de onderneming waarvan NVM de enig aandeelhouder is) de gewenste veranderingen door te voeren. “Maar helaas blijft de NVM een serieus overleg met ons afhouden”, zegt Timo Smit. Hij was in 2000 een van de oprichters van Funda en is nu een van de verontruste certificaathouders. NVM heeft via NVM Holding een meerderheidsbelang in Funda.
‘Adequaat handelen NVM blijft uit’
De NVM doet volgens FundaBelang te weinig om naast de Stichting Administratiekantoor Funda en NVM Holding B.V. ter versterking van Funda derde partners toe te laten. Een mogelijke beursgang wordt ook niet overwogen. “Adequaat handelen door de NVM blijft dus uit, terwijl genoemde opties vanaf de oprichting wel degelijk deel uitmaakten van het toekomstbeeld van Funda. Certificaathouders worden daarover door de NVM onvoldoende geïnformeerd”, aldus Smit. De voorzitter van FundaBelang vreest dat bestaande of toekomstige spelers de marktpositie van Funda zullen overnemen. “En dan kan Funda zomaar worden weggeconcurreerd. Dit kan snel gaan en dat willen we voorkomen.”
“Liever hadden we de discussie binnenskamers gehouden”, stelt Smit. “Maar als de NVM niet naar ons wil luisteren, moeten we met onze verontrusting wel naar de Ondernemingskamer.”
Lees ook: Funda opnieuw voor rechter om machtspositie.
Funda, FundaBelang, NVM, NVM holding, Ondernemen, Online en digitalisering, Uitgelicht