Utrecht voert zelfbewoningsplicht in voor woningen tot 307.400 euro

De gemeente Utrecht verplicht kopers van nieuwbouwwoningen tot 307.400 euro op gemeentegrond, om zelf in hun huis te wonen. De zelfbewoningsplicht is op vrijdag 13 maart ingegaan.
Daarnaast voerde de gemeente een anti-speculatiebeding in. Met beide maatregelen wil de gemeente beleggers en speculanten van de woningmarkt weren. De gemeente verwacht de regelingen ook te kunnen opnemen in afspraken met ontwikkelaars wanneer de gemeente geen grondeigenaar is.
Merwede en Leidsche Rijn
De zelfbewoningsplicht en het anti-speculatiebeding worden al toegepast in Utrecht. Voor koopwoningen die gebouwd worden in de stadswijk Merwede, onderdeel van de ontwikkeling van de Merwedekanaalzone, zijn beide regelingen in de voorlopige afspraken opgenomen. Ook in het project Leeuwesteyn in Leidsche Rijn is een zelfbewoningsplicht toegepast.

Voor Utrecht is duurzaamheid een belangrijk thema bij het bouwen van een nieuwe buurt. 🌿🛠️ We hergebruiken materiaal, bouwen diervriendelijk en de huizen zijn energiezuinig. Dit hebben we in een mooie infographic voor Leeuwesteyn gezet! @Energie030
👉 https://t.co/rQbtDYHPwr pic.twitter.com/sSpOrJngsw
— Leidsche Rijn Groeit (@LRgroeit) January 9, 2020

In januari voerde Amsterdam al een zelfbewoningsplicht in. In Rotterdam wil de PvdA zelfbewoningsplicht van vijf jaar voor alle koophuizen invoeren.
Uitzonderingen op zelfbewoningsplicht
Bij een zelfbewoningsplicht mag een woning alleen door de koper zelf worden bewoond, verhuur is dus verboden. De zelfbewoningsplicht geldt zowel voor de eerste koper als ook voor eventuele volgende kopers. Om te ondervangen dat bepaalde groepen onbedoeld worden geraakt, maakt de gemeente een aantal uitzonderingen. Zo blijft verhuur aan eerstegraads familieleden en gedurende tijdelijk verblijf in het buitenland wel mogelijk.
Het anti-speculatiebeding betekent dat een woning pas na vijf jaar mag worden doorverkocht. Wil de koper binnen deze termijn de woning verkopen, dan moet hij een deel van de winst afdragen aan de gemeente.
‘Woningen voor starters en mensen met een middeninkomen nodig’
Het vinden van een betaalbare koopwoning in Utrecht is al langer lastig. “Wij willen bereiken dat de woningen ten goede komen voor wie ze bedoeld zijn. In dit geval zijn dat dus starters en mensen met een middeninkomen”, aldus Kees Diepeveen (wethouder Wonen). Soms leidt het onderverhuren van koophuizen tot relatief hoge huurprijzen. “Deze maatregel moet dat tegengaan.”
 

anti-speculatiebeding, Geen categorie, Juridische zaken en regelgeving, Nieuwbouw en projectontwikkeling, Nieuws, Utrecht, zelfbewoningsplicht