Vereniging Eigen Huis houdt tarieven makelaars tegen het licht

Vereniging Eigen Huis (VEH) waarschuwt huizenverkopers voor de hoge tarieven die sommige makelaars rekenen. NVM: “Het onderzoek laat zien dat de markt gezond is en dat er ruimte is voor onderhandeling. Dat juichen wij toe.”
VEH doet de uitspraken op basis van een analyse van honderd makelaarsoffertes. De organisatie raadt huizenverkopers aan om te onderhandelen over de vergoeding, ofwel courtage, en eventuele bonussen.
Gemiddelde courtage 1,4% van de verkoopprijs
De gemiddelde courtage in de honderd offertes bedroeg 1,4% van de verkoopprijs. De laagste vergoeding bedroeg 0,5% en de hoogste zo’n 2,1%. In een kwart van de offertes was sprake van een vaste vergoeding, uiteenlopend van € 1.500 euro tot € 7.000 euro.
Bij een transactieprijs van € 350.000 levert de gemiddelde courtage al snel een rekening op van €4800. Bij het hoogste tarief ben je dan € 7.300 kwijt.
Mijn Verkoopmakelaar: prijzen makelaars dalen
Volgens vergelijkingsplatform Mijn Verkoopmakelaar betalen huiseigenaren voor het aannemen van een verkoopmakelaar gemiddeld zo’n 3.000 tot 3.500 euro. De verschillen zijn echter groot en de algemene prijs is aan het dalen. De website baseert de cijfers op bijna 1.000 voorstellen die makelaars het afgelopen jaar stuurden naar woningeigenaren met verkoopplannen.
“Een goede makelaar verdient zichzelf terug”
“Het loont om makelaars te vergelijken”, zegt Antoine Steenkamer van Mijn Verkoopmakelaar op AD.nl. “Gemiddeld is het verschil tussen de goedkoopste makelaar en de duurste makelaar voor de verkoop van hetzelfde huis zo’n 1.700 euro.”
Het kan nog gekker. In één geval vroeg de duurste makelaar 13.000 euro voor de verkoop van een woning in Amsterdam, terwijl de goedkoopste makelaar een vergoeding van 2500 euro vroeg, een verschil van meer dan 10.000 euro. “Er zit uiteraard kwaliteitsverschil tussen makelaars en een goede makelaar verdient zichzelf terug, maar de kosten lopen niet helemaal gelijk met de kwaliteit” meent Steenkamer.
Amsterdamse makelaar het goedkoopst
In het onderzoek zijn de vier grootste steden met elkaar vergeleken, omdat daar genoeg gegevens van aanwezig waren. Daaruit blijkt dat in Amsterdam de makelaars het goedkoopste zijn, zelfs goedkoper dan in Nederland. Maar dat beeld is misschien vertekend omdat de huizenprijs en daardoor de kosten in euro’s hoger liggen.
VEH: vraag vrijblijvende offertes op
De tarieven van makelaars zijn vrij en onderdeel van de onderlinge concurrentiestrijd. Om die reden adviseert VEH ook om met twee of drie makelaars in gesprek te gaan en vrijblijvende offertes op te vragen en niet meteen bij een eerste makelaar een contract te tekenen.
Ook waarschuwt VEH onder meer voor het maken van bonusafspraken en raadt zij huizenverkopers aan om opstartkosten van verschillende makelaars te vergelijken. Makelaars brengen opstartkosten in rekening voor onder meer het opmeten, foto’s maken, brochures opstellen, en het plaatsen op Funda van een woning.
Reactie NMV
De NVM zegt in een reactie tegen Telegraaf blij te zijn met de conclusies van VEH. “Er is een grote diversiteit en concurrentie tussen de tarieven en voorwaarden. Dat laat zien dat de markt gezond is en dat er ruimte is voor onderhandeling. Dat juichen wij als vereniging toe.”
‘Onze klanten bepalen hoogte courtage zelf’
Bij de Groningse makelaar Ben-S.nl bepaalt de woningverkoper zelf de courtage die aan hem wordt betaald. Een gewaagde zet; er wordt weliswaar een minimum van €1.800 gehanteerd, maar daarna bepaalt de woningverkoper zelf welk percentage de makelaar gegund wordt. Dit kan alles tussen de 1,2% en 2,2% van de verkoopsom betekenen.
“Een spannende actie inderdaad”, zegt NVM-makelaar en eigenaar Ben Schuitema tegen de Groninger krant. “Maar hiermee maken we het verkopen van een woning wel toegankelijker en betaalt de klant nooit meer dan wat hij of zij passend vindt. We verwachten hiermee meer mensen over de drempel te kunnen trekken hun woning in de verkoop te zetten, meer aanbod in Groningen is hard nodig.”

courtage, makelaarsoffertes, Nieuws, Ondernemen, Vereniging Eigen Huis