Verkoop nieuwbouwwoningen 16% hoger dan vorig jaar

In juni zijn 16% meer nieuwbouwwoningen verkocht dan in dezelfde maand vorig jaar. Dit meldt NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers, op basis van data afkomstig uit de Monitor Nieuwe Woningen van de TU Delft en de verkoopcijfers van verzekeraars Woningborg, SWK en Bouwgarant. Daarmee is het aantal verkopen in het eerste halfjaar van 2020 gestegen met maar liefst 7%.
In juni 2020 werden 2.781 nieuwbouwwoningen verkocht. Dat is 16% meer dan in juni 2019. Vooral in de provincies Zuid-Holland (607 verkochte nieuwbouwwoningen), Noord-Brabant (546) en Gelderland (396) werd veel verkocht. In het eerste halfjaar van 2020 zijn in totaal 16.567 nieuwbouwkoopwoningen verkocht, 7% meer dan in het eerste halfjaar van 2019. In een persbericht noemt NVB-Bouw de nieuwbouwmarkt overspannen.

PERSBERICHT NVB-BOUW | Nieuwbouwmarkt overspannen: eerste helft 2020 7% meer verkopenhttps://t.co/4O2CptTGn1 pic.twitter.com/CHraq5l31Y
— NVB Bouw (@nvbbouw) July 16, 2020

De onverminderde hoge vraag naar woningen is een rechtstreeks gevolg van het woningtekort in Nederland. Door de enorme vraag is ook het prijsniveau van nieuwbouwwoningen in Nederland gestabiliseerd op een zeer hoog niveau: een appartement kost momenteel gemiddeld €412.000 en een eengezinswoning gaat voor gemiddeld €384.000 van de hand.
 
Bron: NVB-BouwHoewel de vraag dus groter is dan ooit, daalde het aanbod van te koop staande nieuwbouwwoningen het afgelopen jaar fors. Zo stonden in april 2019 7.561 woningen te koop, maar daalde dit aantal tot slechts 5.466 woningen begin april 2020. Woningen die op de markt komen hebben hierdoor ook een historisch korte verkooptijd van gemiddeld slechts 88 dagen in het eerste kwartaal van 2020.
Rente blijft laag
Door het ruimhartige beleid van de centrale banken is de verwachting dat de rente de komende jaren zeer laag blijft. Hierdoor zal de financierbaarheid van woningen op korte termijn niet verslechteren. De klap die de wereldeconomie als gevolg van de Corona-aanpak zal ondergaan, leidt waarschijnlijk tot een flinke stijging van de werkloosheid. Het aantal potentiële huizenkopers met een vast inkomen en voldoende overwaarde om de huidige hoge prijzen te blijven betalen neemt hierdoor mogelijk iets af.

Om voor te sorteren op deze toekomstige situatie, adviseert de branchevereniging om nu al kritisch naar de bouwprogramma’s en grondprijzen te kijken. Veel woningbouwers en gemeenten hebben in de afgelopen tijd vooral dure, ruime huizen gebouwd. Dit is begrijpelijk gezien de hoge grondprijzen, maar ook risicovol. Door te kijken of het mogelijk is om plannen gevarieerder te maken, wordt ook de modaal verdienende Nederlander bediend. Een optie is om bijvoorbeeld kleinere woningen toe te voegen of gezinswoningen rug tegen rug te plaatsen.

Eerder waarschuwde NVB dat het aantal nieuwbouwlocaties opraakt.

Aanbod koopwoningen, aantal woningverkopen, Nieuwbouw en projectontwikkeling, nieuwbouwkoopwoningen, NVB Vereniging voor ontwikkelaars en Bouwondernemers, Uitgelicht, Woningmarkt en economie, Woningmarktcijfers