Vier op de tien Nederlanders weten energielabel niet

Vier op de tien Nederlanders weten niet wat het eneregielabel van hun eigen woning is. Het percentage komt overeen met het aantal huizen dat nog geen label heeft, namelijk 40%.

Dat blijkt uit een peiling van Panel Inzicht in opdracht van consumentenadviseur Pricewise. Uit de peiling van Panel Inzicht blijkt dat millennials (geboren na 1980) vaker op de hoogte zijn dan oudere generaties. Ze hebben ook vaker plannen om hun energielabel de komende jaren te verbeteren. De belangrijkste drijfveer is om de energierekening omlaag te brengen, zo laten de duizend respondenten van de peiling weten.

Verplicht adviseur langs te laten komen
Sinds begin dit jaar is het verplicht om een energieadviseur langs te laten komen bij de aanvraag van een energielabel. De prijs is sindsdien opgelopen tot zo’n € 300. Over het energielabel is de laatste maanden veel te doen geweest de laatste maanden. Dit heeft blijkbaar nog niet iedere woningeigenaar aan het denken gezet.
Het energielabel is dankzij de professionele expertise die nodig is duurder geworden en het duurt langer voordat de toekenning is afgerond. Er zijn vooralsnog te weinig energieadviseurs die de juiste papieren hebben om het nieuwe label te verstrekken, waardoor wachttijden tot wel drie maanden zijn ontstaan.
Coulanceregeling voor adviseurs
Het is de bedoeling dat er de komende maanden meer adviseurs bijkomen. Er is een coulanceregeling voor energieadviseurs die hun examens nog niet hebben gehaald. Zij krijgen tot 1 juli de tijd om de juiste papieren te halen. Volgens de minister ondervinden sommige adviseurs vertraging door de coronamaatregelen, die hen verhinderen fysiek examen te doen.
Deze week nam de Tweede Kamer een motie aan om boetes voor het niet hebben van een label op te schorten vanwege deze wachtlijst op te schorten.

Onacceptabel dat @KajsaOllongren een boete geeft als huiseigenaren geen fysiek energielabel aanvragen voor de verkoop van een huis. Huizen kunnen hierdoor vaak niet worden verkocht.
Mijn motie is aangenomen om de boete op te schorten. Goed dat huizen weer kunnen worden verkocht! pic.twitter.com/S3yw2RJx3X
— Daniel Koerhuis (@danielkoerhuis) March 11, 2021

Ondanks de grote onwetendheid over het eigen energielabel, geeft 61% van de Nederlanders wel aan te weten hoe ze het energielabel kunnen verbeteren. Vooral Nederlanders met een laag energielabel (B t/m G) weten hoe het energielabel te verhogen is, vergeleken met mensen met een hoog energielabel (A). Babyboomers (de generatie geboren net na de Tweede Wereldoorlog) hebben ondanks onwetendheid over hun eigen energielabel wél de meeste kennis van de manieren waarop ze het energielabel kunnen verhogen, meldt Pricewise.

Daniel Koerhuis, Energielabel, Kajsa Ollongren, Nieuws, Verduurzaming