Viisi: eigen woning onbereikbaar voor twee derde starters

Voor maar liefst 68% van de Nederlandse starters op de woningmarkt is het momenteel onmogelijk om een eigen woning te kopen. Dit blijkt uit onderzoek van Viisi Hypotheken onder 1.004 Nederlanders tussen de 22 en 35 jaar met een koopwens, uitgevoerd door Panelwizard.
Uit het onderzoek blijkt dat het percentage zegt dat het voor hen onmogelijk is om een eigen woning te kopen. Onder middelbaar opgeleiden is dit percentage met maar liefst 76% het hoogst.

Meer dan driekwart van de ondervraagden denkt dat het voor hen (nog) lastiger wordt om in het aankomende jaar een succesvolle hypotheekaanvraag te doen. Onder vrouwelijke starters op de woningmarkt tot dertig jaar bedraagt dit percentage zelfs 83%.
Starters op de woningmarkt te weinig gespaard
Uit het onderzoek blijkt dat het sombere vooruitzicht voor starters niet alleen een gevolg is van externe factoren. Zo zegt maar liefst 59% van de ondervraagden te weinig te hebben gespaard om een woning te kunnen kopen. Naast praktisch geschoolden (56 procent) en middelbaar opgeleiden (68%) ligt dit percentage ook onder hoogopgeleiden ook opvallend hoog (50%).
Sinds de versobering van de leennormen is het voor woningkopers onmogelijk geworden om meer te lenen dan de woningwaarde. Aanvullende kosten, zoals de notariskosten en overdrachtsbelasting komen hierdoor vaak voor rekening van de kopende partij. Een goedgevulde spaarrekening is daarom onmisbaar bij de aankoop van een nieuwe woning. Starters moeten hierdoor vaker aankloppen bij hun (groot)ouders, zo blijkt uit het onderzoek. Maar liefst 65 procent van de ondervraagden zegt dat het zonder financiële hulp onmogelijk is om een huis te kopen. Opvallend is daarbij dat dit tussen  de jonge en (iets) oudere starters nauwelijks verschilt.

Jaloers op vrienden
Tot slot baalt 64% ervan dat zij (nog) geen eigen woning hebben en is maar liefst 59% zelfs jaloers op vrienden die deze stap al wel hebben gezet. Oudere starters herkennen deze gevoelens het meest.
“Dat starters met over het algemeen hogere salarissen zelfs geen mogelijkheid zien om een eigen woning te kopen, laat zien hoe erg de huidige woningmarkt op slot zit”, zegt Michiel Goris, econoom bij Viisi Hypotheken. “Huizenprijzen zijn gestegen tot recordhoogtes en naar verwachting loopt het woningtekort de komende jaren alleen maar verder op. Dit in combinatie met een spaarrente van bijna nul procent, die spaarders naar onroerend goed als belegging drijft, is een giftige en prijsopdrijvende cocktail die woningen voor starters onbereikbaar maakt.”
Ook De Hypotheker kwam deze maand met sombere cijfers over de betaalbaarheid van koopwoningen.

Dossiers, Hypotheken, Hypotheken en financiering, koopstarters, starters op de woningmarkt, Uitgelicht, Viisi hypotheken, Woningmarkt en economie