Woningmarktpartijen roepen op tot ‘nationaal isolatiefonds’

11 Woningmarktpartijen hebben een oproep gedaan om een ‘nationaal isolatiefonds’ in te richten voor de verduurzaming van de Nederlandse woningvoorraad.

Het fonds moet zich vooral richten op het isoleren van de bestaande woningvoorraad, in zowel de koop- als de huursector. De partijen stuurden op 16 april een brief naar de Tweede Kamer
De ondertekenaars van de oproep vragen aansluiting te zoeken bij de plannen van de Europese commissie voor een Europese renovatiegolf. Met een nationaal programma kan een volgend kabinet aanspraak maken op financiële ondersteuning vanuit het Europese herstelfonds.
Naast het verminderen van (dagelijkse) energieverbruik is het isoleren van de woning een nuttige eerste stap naar een toekomstbestendiger energievoorziening in de woning, stelt de NVM, een van de ondertekenaars.
Slechte labels eerst isoleren
Nederland maakt aanspraak op een bedrag van € 5,6 miljard uit het Europese herstelfonds. Daarvan zou volgens de briefschrijvers € 2 miljard uitgetrokken moeten worden voor het isoleren van woningen.  Daarvan zou € 1 miljard naar de huursector gaan en € 1 miljard naar de koopsector.
Het geld voor de huursector zou vooral worden besteed aan een versnelling van het verduurzamen van woningen met een slecht energielabel (E/F/G). Dit levert direct een energiebesparing op. Daarnaast kunnen deze woningen uiteindelijk ook aangesloten worden op een alternatieve warmtebron. Tot 2026 kunnen zo 100.000 woningen met een slecht label verduurzaamd worden.
Met de andere € 1 miljard kunnen eigenaar-bewoners door middel van een vorm van vouchers zelf de eerste stappen zetten in woningisolatie. Te denken valt aan een isolatietegoedbon van € 2.000 voor de eigenaren van slecht geïsoleerde woningen. Daarmee kunnen jaarlijks 104.000 eigenaren hun koopwoningen verduurzamen.
Economie een boost
De brief is ondertekend door Bouwend Nederland, Onderhoud NL, IVBN, NRP, NVM, NVTB, Stroomversnelling, Vastgoed Belang, Vereniging Eigen Huis, Woonbond en Aedes.
Naast wooncomfort en een lagere energierekening voor huurders en eigenaar–bewoners levert een nationaal isolatiefonds ook direct werkgelegenheid op en geeft het de economie een boost, stellen de ondertekenaars.
Lees ook: Manifest: verplicht rekening houden met natuur bij nieuwbouw

De Europese Commissie heeft het verduurzamen van woningen een van de ‘vlaggenschip–initiatieven’ van het Europese herstelfonds gemaakt. Zij roept lidstaten direct op om met het herstelfonds de renovation wavete financieren.Met de inrichting van een nationaal isolatiefonds wordt hier gehoor aan gegeven en kan de renovation wave echt vorm krijgen, stellen de ondertekenaars.

Bouwend Nederland, Energielabel, nationaal isolatiefonds, Nieuws, NVM, Politiek en beleid, Verduurzaming, Woningmarkt en economie