Zibber: woning in enkele minuten inmeten met laserscanner van Leica

Vastgoedmediabedrijf Zibber kan met gebruik van de handheld laserscanner BLK2GO op korte termijn in slechts enkele minuten een woning inmeten, wat normaal gesproken al snel een uur of langer duurt.
In april wordt gestart met de uitrol van deze handheld laserscanner, de BLK2GO van het Zwitserse Leica Geosystems. Door het laserscannen is Zibber in staat om in slechts enkele minuten een complete woning in te meten, iets wat op een traditionele manier al snel een uur of langer duurt. Zibber versterkt hiermee zijn positie in het genereren van accurate plattegronden en meetrapporten voor makelaars conform de Branchebrede Meetinstructie (BBMI).
Minimale foutmarge
De gebruiksoppervlakte en de bruto inhoud van een woning vormen een belangrijk kengetal voor het waarderen en aanbieden van woningen. Daarnaast worden deze gebruikt voor taxaties, onder andere voor de hypotheekverstrekking van woningen en voor de taxaties in het kader van de Wet WOZ.
Deze kengetallen en hoe deze zijn opgebouwd, worden inzichtelijk uit een meetstaat die samen met een vlakkentekening toebehoren aan een NEN2580 meetrapport. Een inmeting van de woning vormt de grondslag van zo’n rapport. Met de toenemende belangen van een juiste meting is het elimineren van menselijke fouten cruciaal in dit proces. Zibber maakt daarom de keuze om te starten met het laserscannen van woningen. Door deze techniek worden er miljoenen datapunten per woning vastgelegd in een puntenwolk. Het resultaat is een 3D-model dat de basis vormt voor het maken van precieze plattegronden en nauwkeurige meetrapporten.
Lees ook: VBO introduceert uitgebreider taxatiemodel
Statisch scannen erg tijdrovend
Het statisch scannen van woningen (scanner op statief) is, ondanks de grote nauwkeurigheid die het biedt, erg tijdrovend. De komst van de eerste mobiele laserscanners brachten hier verandering in. Nu ontstond immers de kans om in een fractie van de tijd een woning in te meten. De kwaliteit van deze scanners voldoet volgens Zibber echter niet aan hun maatstaven.
420.000 punten per seconde
In de BLK2GO van Leica Geosystems heeft het bedrijf alle vertrouwen. De BLK2GO scant maar liefst 420.000 punten per seconde. Door LiDAR (een technologie die de afstand tot een object of oppervlak bepaalt door middel van het gebruik van laserpulsen, red.), SLAM (gelijktijdige lokalisatie + mapping) en edge computing-technologieën (een techniek om dataverkeer van IoT-apparaten te stroomlijnen en om lokale data-analyses in real-time aan te bieden, red.) gebeurt dit alles in een tijdsbestek van slechts enkele minuten.

 

inmeten woning, laserscannen, meetrapporten, Nieuws, Ondernemen, Online en digitalisering, Taxeren, Zibber