“Zonder subsidie zonnepanelen onrendabel voor corporaties”

Zonnepanelen zijn vanaf 2024 onrendabel voor woningcorporaties als de salderingsregeling van de overheid vanaf 2023 wordt afgebouwd. Dat stelt branchevereniging Aedes voor woningcorporaties vast na onderzoek. Subsidie blijft volgens Aedes nodig om daken van corporatiewoningen te voorzien van zonnepanelen.

Het kabinet wil de salderingsregeling de komende jaren afbouwen naar 0 in 2031. Met deze financiële ondersteuning stimuleert de overheid het opwekken van duurzame energie. Zonnepanelen wekken in sommige maanden meer energie op dan dat er verbruikt wordt. Deze overtollige stroom wordt teruggeleverd aan het elektriciteitsnet en verrekend met het totale energieverbruik.

Lees hier het complete onderzoek
 
Lees verder onder de afbeelding

Zonder subsidie is het voor corporaties niet rendabel om huurwoningen te voorzien van zonnepanelen
Extra kosten huiseigenaren
Als de salderingsregeling verdwijnt, brengt de opgewekte stroom straks minder op. Hierdoor stijgt waarschijnlijk de energierekening van huurders van met name Nul-op-de meterwoningen. Volgens Aedes zijn huiseigenaren daardoor minder bereidheid om zonnepanelen te plaatsen. Daarnaast is het voor de corporaties niet meer mogelijk om dit zonder extra kosten voor de bewoners uit te laten voeren. Dankzij de salderingsregeling hoeft een huiseigenaar niets te betalen.

Aedes-voorzitter Martin van Rijn: “Als het kabinet de salderingsregeling uitkleedt, voelen huurders dat direct in hun portemonnee. En corporaties ook. Dus kabinet: investeer in een duurzame samenleving en houdt deze regeling in stand.’
Groei zonnepanelen
Steeds meer sociale huurwoningen hebben zonnepanelen. In 2019 steeg het aantal met 62.000 naar bijna 178.000 huizen. Als deze groei zich doorzet, zijn in 2037 alle daken van corporatiewoningen voorzien van zonnepanelen. Maar die doelstelling is volgens Aedes onhaalbaar als de saldering er af gaat. De branchevereniging schat in dat pas vanaf 2033 het loont voor corporaties om zonder subsidie te investeren in zonnenapelen. Dat komt omdat de kosten dan sterk zijn gedaald.

Lees ook: consument minder bereid tot woningverduurzaming door corona

Aedes, Nieuws, salderingsregeling, Verduurzaming, woningcorporaties, zonnepanelen